הדלקת קמין – כבר מאות שנים מחמם האדם את ביתו עם עצי הסקה ומנסה לייעל את הקמינים שלו. החל מטבעות האבנים סביב המדורה ועד לקמינים המהונדסים העשויים יציקת פלדה. עדיין, תצורות שונות עובדות טוב יותר מהאחרות. הסיבה לכך נעוצה בד"כ בזרימת האוויר. כידוע אוויר חם קל יותר מאוויר קר ולכן הוא עולה למעלה. כשהאוויר החם עולה בארובה נכנס לקמין אוויר קר שמפיח חיים באש ומייצר חום שממשיך את מעגל הבעירה.
כדאי מאוד לרכוש מספק העצים החביב עליכם קוב אחד לפחות של עץ לבן כגון אורן \ ברוש יבש בלבד! במדינות הקרות ביותר באירופה וצפון אמריקה מחממים "קצת" יותר מאשר אצלנו וגם "קצת" יותר קר שם, ואפילו הם משתמשים בהרבה מאוד עץ לבן. יש לעץ הלבן יתרונות רבים. הוא נדלק היטב ומחמם מהר וטוב. במידה ובכל זאת בחרתם להחזיק את רוב הכמות שאתם צורכים בצורה של אקליפטוס, זית, או אלון, שאלו העצים ה"כבדים" ובעלי הערך הקלורי הגבוה – חשוב מאוד שיהיה לכם מצע קל להדלקה על מנת שהבולים הכבדים יוכלו לבעור כמו שצריך.
הכנה מוקדמת של כפיסי עץ תעזור לכם מאוד בשלב ההדלקה הראשוני. חומרי בעירה טובים כמו זרדים, קליפות יבשות, אצטרובלים וגזרי עץ דקים יידלקו במהרה ויש להכין מהם מצע בעל נפח על מנת שייתנו אש וחום מספקים להדלקת המסה העיקרית.
הדלקת קמין דורשת הכנה, לא להיבהל! זה מאוד פשוט ואחרי כמה ניסיונות גם חסרי כל ניסיון יעשו את זה בקלות רבה. חשוב לדעת מספר שלבים שיקלו מאוד על הדלקת העץ ואם תקפידו עליהם החוויה תהיה מושלמת מהרגע הראשון ועד שתתרווחו בכורסא מול האח המבוערת, בזמן שגשם או שלג יורדים בחוץ. חומרים: חומרי הבעירה המומלצים ביותר והזולים ביותר הם הדברים הכי שקופים שיש לנו בחיי היומיום. ספקים ישתדלו למכור לכם תוספים שונים ומשונים כמו חומרים ירוקים, ידידותיים לסביבה וכו'.. אנחנו בעד אבל, יש פתרונות ידידותיים לא פחות וזולים בהרבה. למעשה כבר שילמתם עליהם פעם אחת כמו למשל גליל הקרטון של נייר הטואלט שלכם או עיתוני סוף השבוע למשל.
שלבי הדלקת הקמין
- הקפידו שתחתית הקמין תהיה יחסית נקייה. כלומר, שפנים האח לא יהיה עמוס מדי באפר על מנת שלא יפריע ליניקת האוויר.
- קחו 3-4 ניירות עיתון ישן (עיתון פשוט. לא מגזינים צבעוניים) וקמטו אותם בידכם.
- הניחו מעל כפיסי עץ \ אצטרובלים \ קליפות יבשות \ זרדים והציתו את נייר העיתון.
- אש ניזונה מחמצן! הקפידו שפתחי האוורור \ יניקה (צ'וק) יהיו פתוחים לרווחה בעת ההצתה.
- אחרי שראיתם שהמצע דולק היטב יש להניח מספר בולי עץ מבוקעים על האש. לא יותר מ- 3 – 2 חתיכות.
- אחרי שהאש תפסה היטב את בולי העץ המבוקעים אפשר להוסיף גם בולים שלמים או מבוקעים מהעצים הכבדים.
- הקפידו שפתח היניקה יהיה מכוון למצב המיטבי מבחינת הבעירה הרצויה.
- פתח איוורור (צ'וק) פתוח יכניס כמות חמצן גדולה והבעירה תהיה חזקה יותר וכמו כן שריפת העץ תהיה מהירה יותר. פתח אוורור סגור ימנע כניסת אוויר ויאט את הבעירה עד כדי דעיכה.
כללי בטיחות בעת השימוש והדלקת הקמין שלכם
- הורידו והרחיקו חפצים מהקמין
- הדליקו את הקמין רק כשהוא קר
- פתחו את דלת הקמין תמיד באטיות
- אסור להתיז מים על זכוכית הדלת כשהיא חמה
- הכיבוי יעשה ע"י סגירת פתחי יניקת האוויר
- חייבים לכבות את הקמין בעת עזיבת הבקתה
- אין לכבות את הקמין באמצעות מים
- אסור להדליק את העצים בנוזלי הדלקה כל שהם
- שלא נצטרך, המטף הכיבוי נמצא ליד הקמין
כמה טיפים חשובים לזכור
- את האפר לא מומלץ לנקות כל יום אלא אחת לכמה ימים, כמות נכבדת של אפר בתא בעירה יוצר מעטפת טובה לעצים כך שהעצים בקמין ישרפו לאט יותר.
- הקפידו להשתמש בעץ יבש – מדד הלחות המקסימאלי המומלץ לעץ מתאים לבעירה הוא 19% – 22% לחות בתוך העץ. תוכלו לקנות מדד לחות באמזון או איביי.
- אל תתפשרו על גודל העץ. מומלץ ביותר למדוד את פתח הכנסת בולי העץ ולעדכן את הספק על מנת לקבל את הגודל הנכון עבורכם. זה נכון גם לגבי נפח החלל הפנימי של הקמין.
- יש הבדל בין קמין יציקה לבין קמין מברזל מכופף. אם יש לכם את האפשרות המלצתנו היא להשקיע בקמין יציקה. היתרונות הם בד"כ באיכות המוצר , בהנדסה שלו , וביכולת שלו לשמר אנרגיה.
דברים שכדאי שיהיו בבית עם קמין עצים
- מטף כיבוי תקין תמיד טוב. לא יקר, והוכח לא פעם כמוצר חובה
- כפפות עבודה גסות. הכפפות הן אחד המוצרים הזולים והיעילים ביותר שתוכלו לרכוש לעצמכם. הן ימנעו פציעות לא נעימות מבולי העץ ויישמרו על הידיים שלכם שלמות, והכי חשוב בזמן שהאח כבר דולק וחם, תחסכו מעצמכם כוויות מיותרות מאש, גחלים, או ברזל הקמין הלוהט.
- קרמים לטיפול במקרה של כוויה.
אז כמו שהבנו, קמין משדרג את איכות החיים שלנו בכמה רמות אבל הוא גם דורש טיפול, ניקוי ותחזוקה שוטפת. אם תיתנו לקמין שלכם את הזמן לטפל בו כמו שצריך, הוא גם יטפל בכם חזרה למשך שנים ארוכות של חום בתוך הבית.